PODDGALAN 2107 (min egen).

Vänner. Som den nutidsmänscha jag fött till är jag en flitig konsumör av podcasts. Älskar det! Stunderna då jag pluggar in min lille hörsnäcka och låter mig omfamnas av välbekanta röster som släppt ett nytt avsnitt äro heliga. Utan att skryta tror jag att jag gått igenom alla gengrer av podcast som uppfunnits (utom sportpodcasts då. Jag är väl inte galen heller). 

I linje med detta har min lista för vad jag anser vara mina favoriter varit i ständig förändring och kan absolut inte sägas vara konstant. Men här kommer den i formen den har just nu. Vänligen observera att den är listad utan inbördes ordning:

 
1. Under huden med Kakan Herrmannson
Älskar Kakan. Älskar hudvård. Älskar Elle. Älskar Kakans gäster. Älskar snacket. Älskar tydlien allt med en här podden. Varje fredag är en lyckans dag då Cookie & C/O släpper nytt.

Denna pod är dessutom min Balou som lärt mig allt jag kan inom hudvård.
40 minuter av guld helt enkelt. 

 
2. Snedtänkt med Kalle Lind (P1)
Ursäkta mig men HUR SKÖN är inte Kalle Lind? Megaskön är svaret ni söker. Jag har gillat denne skåning since back i in the Hej Domstol-times på 00-talet. Oj, vad det pirrade i mitt hjärta när Kalle pratade i radio då. Och så även nu. Älskar denna rackare!
Podden alltså.

Konceptet är följande: Kalle bjuder in gäst och tillsammans samtalar de om ett smalt ämne gästen är expert på. Alltså ämnen som är intressanta. RÅ RIKTIGT. 70-talsporr, dansk kultur, fula ord, kulturbråk, TV-historia, konceptkonst, narkotikapolitik, lyckliga slut och TV-shop för att nämna några.
 
100% bra och intressant och roligt rakt igenom. 

 
3. Stil i P1
Världens coolaste Sussane Ljung roddar Stil i P1 där vaje program är en djupdykning (så skulle jag skrivit om jag var journalist) i mode och livsstil. Exempelvis kan ett program se ut som följer:

Ämne: Prinsessan Diana

Huvudfokus: Prinsessan Dianas liv och hur hon påverkade modet under 80- och 90-tal.

Inslag:
1. Ögonbrynsmode genom historen.
2. Renvenge-dress-fenomenet
3. Skillsmässor och vad de gör för din stil.

Ni hör ju - DRÖMUPPLÄGG. Detta är en skatt för dig med det något bespottade intresset Moooode.  

 
 
4. P3 Historia
SÅN historienörd man är ändå. När jag gick i högstadiet och gymnasiet var mitt favoritämne historia. Men det var jag alldeles för töntig för att erkänna så jag svarade låssas-ballt: "Äh inget. Rast kanske...?" på den frågan om den ställdes då. Men sannigen är att jag läste historiaböckerna från pärm till pärm. PLÖJDE olika historiska biografier och hade kunnat svara på 100.000krs-frågan om Julius Ceasar eller den industriella revolutionen om jag blivt väckt mitt i natten av Bengt Magnusson. Vilket jag aldrig blev. Synd. 

Anyhow. P3 Historia är ganska ny och än finns det bara fyra avsnitt. Men vilka ansnitt sen! Rasputin, Marie Antoinette, Bonnie & Clyde och Kleopatra. Guldkarraktärer rakt igenom. 

Nämnde jag att det är ofatnligt grymma Cecilia Duringer som programleder? Nej. Men då gör jag väl det nu då.
Cecilia - du är baws.

(BONUSTIPS: Genushistorepodden! Kul med historia ur ett genusperspektiv vilket inte hör till vanligheterna om vi säger så.Skulle önska lite mer berättardynamik mellan programledarna där, men annars KA to the NON).

 
5. Freakshow
Jag har en underlig hatkärlek till 1. nöjeslivet i Stockholm och 2. den allt smalare åsiktskorridoren. Och nått säger mig att jag inte är ensam om det. Vilken tur att jag har komikerna Messiah Hallberg och Jacob Öqvist att hålla i handen här. Alltså de är roliga och icke okej på ett sätt som tydligen tilltalar mig JÄTTEJÄTTEJÄTTEmycket. Antal gånger jag har frustskrattat och tänkt tanken "ojojoj inte ok" när jag lyssnat på denna: Eh. Tappat räkningen. 

Summerat: Rolig men ej helt PK. Lyssna på egen risk om du uppskattar det senare. 

 
6. Alex & Sigge
Goes without saying, denna jävel håller sig kvar på listan forever.
Och nej. Min Sigge-crush falnar aldrig. Åh Siggis <3

 

7. My Favorite Murders
Även jag har fastnat i true crime-träsket. Det började föga förvånande med Serial och sedan var allt en nedåtgående sprial tills jag landade i fläskigt produccerade och sjuka Sword and Scale. Hu.
Jag trodde hoppet var ute för mig.

MEN! Aloge came Karen and Georgia. Alltså, hur knäppt det än låter när man pratar om en pod som handlar om döden, är denna SÅ ROLIG! Varje avsnitt berättar de om ett eller flera favoritmord de studerat senase tiden ur ett terapeutisk syfte. Båda två är nämligen vansinnigt rädda för att bli mördade (rimligt) och KBT-ar sig själva genom att gräva ner sig i alla mord de kan hitta. Logiskt, eller hur. Roligt som fan iallafall. 

Bevingade ord ur podden: "Fuck politeness" med anledning av att många verkar falla offer för mördare pga att ingen vill vara otrevlig och säga nej tack jag vill inte gå in i den mörka skogen tillsamamns med dig och din blodiga yxa. Typ. 

 
Och de orden får helt enkelt avsluta PODDGALAN 2017. 
Tacohej hoppas ni fått nått gött poddtips av mej.

Ps! Har ni några favoritpoddar? Let me know i kommentarerna är ni gullon :)
 
 
#1 - Mathilda

Adam & co, David Batras podcast, Vattnet går och Tankar med är det som ligger på min lista just nu.

Svar: Tack för tips!:)
Matilda Magnisson

#2 - Michelle

Men åh, p3 dokumentär ju! mvh plöjer alla avsnitt på löpande band.

#3 - Frida

Hej!
Tack för en fin blogg! Har inget tips på podcast tyvärr men väl en kommentar kring historia och genus. När jag läste historia fick vi veta att ordet historia kommer från orden: his story. Borde kanske fattat det innan men inte tänkt på saken. Obehagligt. Tack för poddtips också!

#4 - Anonym

Jag älskar P3 dokumentär, det är den enda jag lyssnar på just nu men ska genast lyssna på P3 historia nu efter ditt tips:)

#5 - Frida

Åh, nu har jag hittat en pod jag tror att du skulle gilla! Björn och Navid med bl.a. Björn Lindeblad som hade ett fantastiskt sommarprat för några år sedan om sitt liv som buddhistmunk. Verkar helt fantastisk! Första avsnittet handlar om intuition. Bara en sån sak!;)

Svar: Oh! Tack för tips :) ska lätt kolla in!
Matilda Magnisson

#6 - Hanna

Alltså P3 Historia! <3 Lyssnat på alla rätt av, sjukt spännande ju?!

Svar: Galet spännande!
Matilda Magnisson

Hej och välkommen! Jag heter Matilda Magnisson och jobbar som fotograf, copywriter och illustratör. Jag driver även en kommunikationsbyrå med fokus på digital kommunikation och sociala medier och har gedigen och dokumenterad erfarenhet av mitt arbete.

Kontakta mig på: matilda.like@outlook.com